נצפו לאחרונה

היפוכונדריה, פחד ממחלות, טיפול בהיפוכונדרייה, טיפול בחרדות

https://goo.gl/eyhLyo

מהי היפוכונדרייה? מהו טיפול בהיפוכונדריה, איך יודעים שיש היפוכונדריה, מהו פחד ממחלות? מהי חרדה ממחלות ומצבים גופניים? מה ההבדל בין היפוכונדריה למצב אובססיבי קומפולסיבי או מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית? איך מטפלים בחרדה? מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחרדה?
ד"ר אילן טל מסביר ומייעץ

היפוכונדריה
היפוכונדריה, המכונה גם חרדת בריאות, well worried, משמעותה ביוונית הינו כאבים שמתחת לסחוס (היפו=מתחת, כונדרוס= סחוס) ומתייחסים בעצם לכאבים שאין להם הסבר או מקור ברור. ואכן גם כיום, היפוכונדריה הוא קושי רגשי המאפיין אנשים בריאים, אשר בכך זאת חשים ואף בטוחים שאינם כן. אנשים הסובלים מהיפוכונדריה חווים פחד וחרדה מכך שיחלו במחלה ממארת, מסכנת חיים, ניוונית או חסרת מרפא. הם נוטים לפרש סימנים גופניים או כאבים שונים כמעידים על מחלות מעין אלו. המאפיין העיקרי של קושי זה הינו המשך החרדה ואף התגברותה למרות היעדרם של ממצאים רפואיים המצדיקים את אותו חשש. ואכן, אנשים הסובלים מהיפוכונדריה נוטים לרוץ בין רופא לרופא, בין מומחה אחד לאחר ולבצע בדיקות רבות שאינם הכרחיות (ולפעמים הן בעצמן מסוכנות) על מנת לגלות ולהבין את מקור הכאב או הסימן הלא ברור שהופיע בגופם.
מאפיין נפוץ נוסף, מלבד הבדיקות וביקורי הרופא הרבים, הוא נטילת תרופות רבות, פעמים שלא לצורך, מה שבפני עצמו עשוי לגרום להם נזק (הפעם ממשי)
כמו כן, הם חשים כי הסובבים אותם ולמעשה כי איש אינו באמת מבין אותם ואת המצוקה שהם נתונים בהם. הם נוטים לכעוס ולהקלע למריבות עם בני משפחה או רופאים בשל אי ההבנה שלהם וכן בשל העובדה שאינם מאמינים לתלונות שלהם ובעיקר יסרבו להבין את העובדה שהקושי האמיתי שלהם הוא קושי רגשי, הנובע בבסיסו מחרדה.
להיפוכונדריה השלכות משמעותיות על התפקוד של האדם, איכות חייו כמו גם היחסים שלו עם אחרים. פעמים רבות אנשים פוגעים בפרנסתם בשל ההיעדרויות הרבות מהעבודה לצרכי ביצוע בדיקות וביקורי רופא, מתחים וקונפליקטים עם בני משפחה קרובים מתגלעים רבות על רקע של פחדי בריאות ובראש ובראשונה, המחשבות עצמן שאינן נותנות מנוח, מהוות קושי משמעותי ופוגעות באיכות חייו של האדם.
בני משפחה וקרובים של אדם הסובל מחרדת בריאות, חשוב שיבינו, שאומנם לבן המשפחה אין בעיה בריאותית משמעותית או בכלל והוא בריא, אך אין זה אומר שהוא אינו סובל ופעמים רבות הכאב עליו הוא מתלונן הוא כאב ממשי, אך המקור שלו הוא מקור רגשי (ומהווה את ביטויה של תופעה המכונה כאבים או בעיות פסיכוסומטיות)
הטיפול בהיפוכונדריה הוא טיפול מורכב, המשלב כמה התייחסויות חשובות. ראשית, הטיפול מתייחס לקושי העיקרי של אנשים הסובלים מהיפוכונדריה והוא החרדה עצמה - הטיפול המומלץ לכך הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) באמצעותו לומדים כיצד להפחית מחשבות טורדניות ואת הדאגות הבלתי פוסקות וכן כיצד להפחית את המימד ההתנהגותי המתבטא בביצוע אינספור בדיקות ובירורים רפואיים, וזאת מבלי לחוש את החרדה צפה ומאיימת. במקביל, או לאחר תהליך של הפחתת החרדות הטיפול גם מתייחס להיבטים שונים המאפיינים אנשים הסובלים מהיפוכונדריה, כמו למשל התמודדות עם קשיים נלווים כמו בעיות בזוגיות, הרצון לקבל יחס אוהד מאחרים (אשר מוביל לא פעם לשיפור ההיפוכונדריה) ולהתמודדות עם חזרה למעגל חיים פעיל שאינו "מוקפא" או מוגבל בשם העיסוק בדאגה לבריאות. החשוב בבחירת הטיפול הוא התאמה אישית של שיטת הטיפול ותוכנית הטיפול, לא רק לקושי ולאבחנה אלא גם לאדם עצמו, משאביו ורצונותיו. מומלץ לפנות לאיש מקצוע מומחה ובעל ניסיון בתחום על מנת להתאים את שיטת הטיפול הנכונה.

תודה! אתה מוזמן לשתף את הסרטון עם חבריך!

לא אהבת את הסרטון הזה. תודה על שהבעת את דעתך!

252 צפיות
מחפש מטפל בתחום? כנס לאינדקס מטפלים ויועצים מומלצים מבית אלטרנטיבלי
הקלד שם, או לחץ כאן